Sashimi nasıl kesilir ?

Koray

New member
Sashimi Nasıl Kesilir? Bir Sanat mı, Yoksa Aşırılaştırılmış Bir Yöntem mi?

Herkese merhaba!

Bugün aslında biraz cesur bir yazı yazmak istiyorum. Sashimi kesme tekniği üzerine daha önce çok şey okudum, çok şey duydum, hatta birkaç kez kendim de denedim. Ama ne yazık ki, bu tekniği doğru şekilde öğrenmek ve uygulamak her zaman düşündüğümüz kadar basit olmuyor. Sashimi, Japon mutfağının inceliklerinden biri olarak bilinse de, bu işin sanat yönü biraz abartılıyor gibi geliyor bana. Evet, belli bir teknikle kesmek önemli, ancak bazen bu kadar odaklanmaya, bu kadar özel kurallara ne gerek var? Hadi gelin, bu konuda düşüncelerimi paylaşayım ve sizinle hararetli bir tartışma başlatayım.

Sashimi: Sanat mı, Yoksa Gereksiz Bir Havai Hareket mi?

Sashimi kesme, bir "sanat" olarak kabul ediliyor. Tamam, kabul ediyorum, işin teknik bir boyutu olduğu kesin, fakat bana kalırsa bazen çok abartılıyor. Şu kesme açısı, şu bıçak türü, bu tür balık en doğru şekilde böyle kesilir… Birçok mutfak uzmanı ve şef bu konuda fazlasıyla gurur duyuyor ve haklılar da olabilirler. Ama gelin görün ki, sonuçta bu işin en büyük amacı ne? Sonuçta biz, güzel bir sashimi yemek istiyoruz. O kadar büyük bir fark yaratacak kadar karmaşık mı gerçekten?

Bence sashimi, aslında fazla sade olmasının gerekçesiyle de sorun yaratabiliyor. Her şeyin o kadar dikkatle ve mükemmel şekilde yapılmasına gerek var mı? Bazen en iyi sonuçlar, en basit yaklaşımlarla elde edilmez mi? Yani, insan bir balığı en doğru şekilde kesmek için bu kadar çok uğraşmak zorunda mı? O zaman sushi'nin sıradaki aşaması da neredeyse bilimsel bir deney olacak mı? Gerçekten sashimi kesmenin bu kadar çetrefilli bir iş olması gerekli mi?

Erkekler ve Çözüm Odaklı Yaklaşım: Bıçakla Kesmek ve Sonuç Beklemek mi?

Erkekler genellikle çözüm odaklı ve daha pragmatik yaklaşımlar sergilerler. Bence sashimi kesmek, son derece basit bir mesele olmalı. Her şeyden önce, doğru bıçak seçimi ve doğru kesme açısının ne kadar önemli olduğu sorusu bence biraz fazla abartılmış. Evet, şefler bu konuda çok titiz olabilirler, ancak sıradan bir insan için o kadar da büyük farklar yaratmaz, bana göre.

Erkeklerin bakış açısına göre, sashimi kesmenin özünde tek bir şey var: balığı doğru ve hızlı bir şekilde kesmek. Bıçak düzgün olmalı, doğru açıyla kesmeli ve tabii ki balığın taze olmasına dikkat etmeliyiz. Gerisi, her şey bir takıntı haline getirmekten başka bir şey değil. Aslında bir erkeğin bakış açısıyla, bu işin ne kadar "mükemmel" olması gerektiğinden çok, o sashimin tadı ve lezzeti önemlidir. Doğru bıçakla düzgün bir şekilde kesilmiş bir balık, zaten en iyi sonucu verecektir. Gerisi, fazlalık ve gereksizliktir.

Kadınlar ve Empatik Yaklaşım: Yemeği de Bir Sanat Olarak Görmek mi?

Kadınlar genellikle daha empatik ve insan odaklı yaklaşırlar. Sashimi kesmenin ardındaki incelik ve estetik, kadın bakış açısına çok daha fazla hitap edebilir. Bu tekniğin her yönüyle doğru yapılması gerektiği, bu işin sadece mutfakta değil, bir anlamda ruhsal bir deneyim olduğu görüşü, kadınlar için genellikle daha anlamlı olabilir. Çünkü yemek hazırlama süreci, sadece besin sağlamak değil, bir şeyler yaratmak, bir lezzet deneyimi sunmaktır.

Sashimi kesmenin titizlikle yapılması gerektiği düşüncesi, kadınların yemekle kurdukları ilişkiyi de yansıtıyor. Yemek hazırlamak, bazen sadece lezzet değil, görsel tatmin ve duygusal anlam taşır. Birçok kadının yemekle ilgili hassasiyeti, o yemeğin en doğru şekilde, en estetik biçimde yapılması isteğinden gelir. Sashimi, diğer yemeklerden farklı olarak, sadece mutfakla değil, estetikle de ilgilidir. Yani, o kesim anı, adeta bir sanat eserinin yaratılması gibidir.

Ancak burada şunu da sorgulamak gerek: Bu aşırı dikkat, gerçekten gerekli mi? Kadınların bu kadar ince ayrıntıya takılması, bazen en basit ve en lezzetli yemeklerin yapılmasını engelleyebilir. Lezzet, bazen sadelikte gizlidir. O yüzden bazen basit bir kesimle de sonuç almak mümkün olabilir.

Sashimi: Estetik mi, Yoksa İşlev mi?

Sashimi kesmek, doğru bıçak, doğru açı, doğru kesim sıklığı derken bir noktada bu işlemin estetikten ziyade işlevsel olup olmadığı sorgulanmalıdır. Gerçekten sashimi, sadece bir estetik gösterisi mi, yoksa bu kadar titizlikle yapılan her şeyin bir anlamı mı var? Sadece görsellik ve teknik başarı mı önemli, yoksa gerçek amacı, yemek hazırlamanın özündeki işlevsellik midir?

Sosyal medyada paylaşılan o mükemmel kesilmiş sashimi fotoğrafları, estetik açıdan hoş olabilir ama sorum şu: Yediğimizde gerçekten bir fark hissediyor muyuz? Bazen aşırı işçilik, yemeğin lezzetini gölgelemiş olabilir. Burada önemli olan, yemeğin tadı, herkesin rahatça ulaşabileceği basitlikte olması gerekmez mi? Zaten bu kadar karmaşık bir şekilde yemek hazırlamak, bazen tüm deneyimi zayıflatabilir.

Provokatif Soru: Sashimi'nin Sanat Olması Gerekiyor mu?

Şimdi, tartışmayı biraz daha derinleştirelim. Sashimi gerçekten bir sanat eseri olarak mı görülmeli, yoksa sadece işlevsel bir yemek olarak mı? Teknik mükemmeliyetin her zaman önemli olduğunu mu savunuyoruz, yoksa aslında lezzet ve samimiyetin her şeyin önünde mi olması gerektiğine inanıyoruz? Sashimi'yi doğru şekilde kesmek bir zorunluluk mu, yoksa mutfakta yaratıcılığın bir sonucu olarak mı yapılmalı?

Sonuç: Mükemmeliyet mi, Yoksa Sadelik mi?

Sashimi kesmenin bu kadar çok katmanlı bir mesele haline gelmesi, mutfakta güzellik ve işlevin birleşimi konusunda hala daha fazla sorgulanması gereken bir konu. Sonuçta, gerçek mesele, aslında bu "kesim" işinin ne kadar gerekli olduğunda yatıyor. Teknik mükemmeliyet ve görsel zenginlik, bazen yemeklerin ruhunu öldürebilir. Kendi mutfak deneyiminizde nasıl bir yol izliyorsunuz? Mükemmel bir kesim mi, yoksa samimi ve pratik bir yaklaşım mı daha önemli?

Sizce sashimi gerçekten bir sanat mı, yoksa sadece işlevsel ve tatmin edici bir yemek mi? Tartışmaya katılın, farklı bakış açılarını duymak gerçekten heyecan verici!